Over ons


Het ontstaan van “Op Stap Zwalm”

De enige echte Zwalmse wandelclub “Op Stap Zwalm” werd gesticht in september 2012. Onder impuls van voorzitter Luc Van Moorleghem kwamen we terecht bij VZW Aktivia, de wandelsportfederatie van het moment toen. Er werd een bestuur samen gesteld, Ondervoorzitster werd Karolien De Vreese (vrouw van voorzitter Luc), secretaris werd Michel De Vreese, penningmeester Godelieve Goeminne. Twee jaar later kwam ook Zwalmenaar Philippe Verheyen het bestuur vervoegen. Parkoersmeester is geboren en getogen Zwalmenaar Luc Hubeau. De vele wegeltjes en onontdekte paden krijgen zo weer hun glorie van weleer terug.
Op 26 mei 2013 was het dan zover, onze voorstelling van het gloednieuwe wandelteam had plaats in ons lokaal Praatcafé Snooker Prismas in de Zuidlaan te Munkzwalm. Al snel ging groot deel van de club wekelijks meerdere keren op wandel doorheen Vlaanderen.
Zelf organiseerd de Zwalmse wandelclub een vijftal wandeltochten doorheen hun gemeente.
Het grote aantal wandelaars aan die tochten leren ons dat Zwalm een wandelparadijs is.
12 Dorpentocht heeft steeds plaats op derde zondag van februari in Zwalm
Midweeklentetocht is steeds tweede woensdag van maart in Kruishoutem, alwaar burgervader Joop Verzele de plak zwaait. Joop is tevens ook lid bij onze wandelclub.
Onze Molentocht loodst de wandelaars langsheen de talrijke water en windmolens die onze gemeente rijk is. Deze vindt plaats laatste zondag van mei. In Zwalm
In augustus is er onze Hoevetocht die de wandelaars langsheen en op de vele hoeves brengt in de gemeente. Deze heeft laatste zondag van augustus plaats te Zwalm.
En dan is er de reeds befaamde Heksennacht die de laatste zondag van oktober plaatsheeft in Zwalm.
Wij gaan ook veel bij buurgemeenten en steden gaan wandelen. Sinds 1 januari 2016 is er samensmelting van drie Vlaamse federaties. Dus nu blijven we ook de federatie trouw en zijn we dus aangesloten bij Wandelsport Vlaanderen onder nummer 3529.